Peugeot poprel správy, že chce prevziať Opel

09.01.2013 Celý región

Paríž 9. januára (TASR) - Francúzska automobilka PSA Peugeot Citroën dnes poprela správy, že plánuje prevziať Opel, európsku dcéru amerického koncernu General Motors (GM). Informuje o tom agentúra DPA.

Riaditeľ PSA Frederic Saint-Geours novinárom povedal, že jeho firma "nemá na programe" prevzatie Opelu, ale že sa obe automobilky chcú sústrediť na realizáciu dohody o spolupráci pri vývoji nových vozidiel.

Reagoval tak na článok, ktorý v utorok (8. 1.) uverejnili francúzske noviny Le Monde. Parížsky denník tvrdil, že francúzska vláda tlačí na PSA, aby prevzal Opel a vytvoril veľký koncern, ktorý by konkuroval najväčšiemu výrobcovi áut v Európe - nemeckému Volkswagenu.

Le Monde sa v článku odvolával na zdroje z ministerstva financií v Paríži. Šéf tohto rezortu Pierre Moscovici totiž cez víkend pre francúzsky rozhlas povedal, že kabinet podporuje "tesnejšie zblíženie" PSA a Opelu.

Obe firmy vlani v decembri uzavreli dohodu o prehĺbení spolupráce a vytvorení spoločného podniku, ktorý bude lacnejšie nakupovať suroviny, materiály a komponenty. Okrem toho budú spolupracovať na vývoji štyroch nových modelov.

PSA aj Opel zápasia s poklesom predaja. Francúzska automobilka dnes oznámila, že jej odbyt sa vlani znížil o 16,5 % na 2,97 milióna áut z 3,55 milióna v roku 2011. Najväčšou mierou sa pod to podpísal prudký pokles dopytu v krajinách južnej Európy, z toho najviac v Taliansku, kde sa prepadol až o 20,9 %.
 

Vyberte región